Stopp i avloppet

När avloppet är blockerat – oavsett om det är i duschen, i handfat eller på toaletten – är detta inte bara irriterande utan ger ofta det ena eller det andra till randen av förtvivlan. Även om det finns några omedelbara åtgärder som bör vidtas för att undvika att förvärra skadan är det bäst att ringa sanitära tjänster omedelbart. Våra rörmokare i Malmö kan nås dygnet runt.

Avtappning igensatt: vad är orsakerna?

Ett avlopp täcks oftare än du tror. De flesta av blockeringarna orsakas av avlagringar av hår och fett, dammsug och andra små smutspartiklar. Fett, som kommer in i rören i diskbänken vid tvätt, bildar fina avlagringar som så småningom kan byggas upp till en tjock film i rören. Ganska många saker fastnar snabbt här och då, i värsta fall, ger en slags kontakt: vattnet rinner inte längre och du kan inte längre spola, gå på toaletten eller duschen. Här är det viktigt att beställa en specialist så snart som möjligt, som kommer att rengöra avloppet igen för smuts.

Det behöver inte alltid vara ett igensatt avlopp som ackumuleras under en lång tid. Snarare finns det också mycket konstiga fall där allt från döda små djur till toalettpapper eller stora matrester har fastnat. Därför: Kassera inte något som inte hör hemma i avloppet genom avloppet. Även vätskor med små bitar kan leda till ett blockerat avlopp på lång sikt.

Hur du rensar själv ett igensatt avlopp

Det finns några omedelbara åtgärder du kan vidta om avloppet är något blockerat. Det finns små hjälpmedel för detta i handeln – vilket är bäst lämpat för vilket fall beror på typen av förstoppning.

En husägare kan ta bort många enkla rörstoppningar till en låg kostnad. Det finns enkla enheter på marknaden som enkelt tar bort rörstoppning. Vilket är det mest lämpliga beror bara på förstoppningens styrka. Om det till exempel bara finns en fin fettfilm i rörets övre del nära avloppet är det tillräckligt att hälla i lite varmt vatten med mycket tvättvätska för att lossa skiktet.

Klassikern för blockerade avlopp i dusch och toalett är sugklockan, som också kallas pumpen. För att göra detta måste överflödet blockeras. Det enklaste sättet att pumpa ut är när det fortfarande finns lite vatten i duschen eller i handfat, som du skjuter tillbaka in i röret på grund av pumprörelserna. Om röret bara är lite igensatt räcker det.

Ett annat populärt verktyg är dräneringsspindeln, som du kan köpa i butiker i olika längder för en liten peng. Men du måste vara försiktig när du använder den, eftersom spindeln är gjord av metall och snabbt kan repa vitt porslin. Om du använder det för diskbänken ska du sätta in spindeln genom sifonen och inte genom avloppet.

När experten måste gå: rörrengöring av behörig sanitär räddningstjänst

Enkla tilltäppta avlopp kan ofta tas bort med några enkla åtgärder – men blockeringarna ligger djupt i röret, där du inte längre kan nå med tvättmedel och tråd, du bör definitivt anställa en specialist. För detta finns det sanitära tjänster som utför professionell rörrengöring med hjälp av specialverktyg.

Den sanitära räddningstjänsten använder bland annat en tryckluftsslang som kan glida in i röret över flera meter. Där det stannar och blockeringen är där, kan tryckluften sedan ”blåsa ut” röret igen. En annan variant är en vattenslang som pressar blockeringen med starkt tryck så att avloppet rensas igen. Nuförtiden är möjligheterna mycket olika och erbjuder rätt hjälp för varje fall.

Den första uppgiften för en sanitär räddningstjänst innan rengöring av röret är först att hitta den punkt där röret är blockerat. Värmemätningsteknologi rekommenderas för detta. Specialisten kan mäta var temperaturen på röret ändras – det är bara minimala fluktuationer. Dessa räcker emellertid för att lokalisera var den skyldige ligger, för det är naturligtvis knappast att känna igen från utsidan.

Om ett avlopp är blockerat och inte längre kan rensas med alla möjliga hjälpmedel, är det sista alternativet att öppna avloppsröret. Innan golvet eller väggen måste rivas upp, kommer sanitetstjänsten först att genomföra en så kallad inspektionsöppning. Detta sker direkt på ytterväggen – om det inte finns någon åtkomst där kan den installeras efter rörets rengöring. Om avloppet blockeras senare fungerar det mycket lättare att exponera röret.

Detta visar att det i många fall är bättre att kontakta specialister direkt och övervaka en sanitetstjänst med uppgiften. Eftersom du naturligtvis kan göra något fel med omedelbara åtgärder och i värsta fall säkerställa att röret och avloppet är helt blockerat. Detta ökar inte bara arbetsbelastningen för sanitära tjänster, utan vanligtvis också onödigt kostnaderna för rengöring. Kontakta istället oss för professionella rörmokare i Malmö.