Rent Vatten!

Den ena eller den andra familjen har redan varit på semester, många kanske just har börjat eller kommer att börja de närmaste dagarna. Om du fortfarande har den vackra semestersäsongen framför dig kan du fortfarande organisera ”rinnande vattenservice”. Vad betyder det?

Bakterier kan föröka sig fantastiskt i stillastående vatten. Det är tydligt att detta inte är bra för vår hälsa. Många dricker det billiga kranvattnet, som mestadels är av god kvalitet i Malmö – direkt från kranen till glaset. Eller för att brygga ditt kaffe eller te med det. Du duschar och badar också! Om du vill vara säker på att du inte får med onödiga mängder bakterier bör du låta vattnet rinna ut från varje kran i huset i minst 35 sekunder. Så snart vattnet rinner ut ur kranen i svalt skick kan det drickas utan att tveka, enligt det gemensamma expertuttalandet.

Emellertid är bakterier och bakterier inte de enda farokällorna för vårt kranvatten. Äldre, särskilt oreviderade vattenledningar har potentialen för koppar och bly, som kan tas bort genom en lång livslängd. Rören innehåller inte bara koppar och bly, vissa beslag innehåller också den giftiga metallen, även om det bara i små mängder, för att lättare kunna forma materialet. Så snart vattnet har stått i flera dagar kan bly också snabbt nå dricksvattnet. Det tar inte ens två veckors semester; Även de som var frånvarande i flera dagar bör öppna kranarna kort. Ibland är emellertid rören så gamla och bly, att till och med att låta dem rinna över länge är inte till någon nytta.

Naturligtvis står detta råd i motsats till alla tips om vattenbesparing. Efter en lång vistelse bör du fortfarande följa kommandot våra rörmokare ger dig för din egen hälsa.